Pleidooi voor integrale zorg- en vastgoedexploitatie

Pleidooi voor integrale zorg- en vastgoedexploitatie

De relatie tussen zorg en vastgoedexploitatie was het thema van een ronde tafelbijeenkomst georganiseerd door Van Aarle De Laat, Stam de Koning en ZorgID. In de zoektocht naar een haalbaar en betaalbaar zorgconcept blijkt huisvesting een cruciale schakel.

Te gast bij Abrona in de woonwijk Sterrenberg, waar zorg en huisvesting in de afgelopen jaren een ware metamorfose hebben ondergaan, start de bijeenkomst met een inleiding van Erik Droog, Manager Specialistische Langdurige Zorg. Zijn verhaal bewijst de kracht van een innovatieve benadering van zorg en vastgoed. Tot zes jaar geleden stonden er verscholen in het groen verouderde zorggebouwen en kwam je op straat alleen cliënten en verzorgend personeel tegen. Nu is Sterrenberg een gevarieerde, woonwijk waar mensen met en zonder beperking op ongedwongen wijze met elkaar samenleven. Eigenlijk is alleen het groene karakter gebleven, al het andere onderging een complete metamorfose inclusief de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de zorg. Sterrenberg werkt volgens Erik Droog omdat er geen concessies aan het woonzorgconcept zijn gedaan. “Wij hebben een aantal gebouwen die passend zijn voor een aantal bepaalde vormen van zorgvraag en zorgverlening. Vasthouden aan je woonconcept zorgt er voor  dat je geen woningen krijgt waarin allerlei voorzieningen erbij geklust zijn. Bij een veranderde zorgvraag laat je mensen naar een zorgomgeving verhuizen die passend is.  Zo bewaak en behoud je de waarde van het vastgoed.”

Houd grip op de exploitatie

De inleiding vormde een passende aftrap voor de presentatie van Jacqueline van Ginneken (Financieel Specialist Zorg en Dienstverlening). Mochten de deelnemers nog twijfels hebben over de cruciale rol van de zorgexploitatie dan neemt zij die weg met haar verhaal vol praktijkvoorbeelden en klinkende euro’s. Volgens Jacqueline gebeurt het nog te vaak dat er voorzieningen worden gecreëerd zonder de structurele kosten te berekenen. “Ik zie bijvoorbeeld regelmatig nieuwbouw- of renovatieplannen voorbij komen waarin receptie, winkel en brasserie gescheiden zijn. Dit vereist sowieso dagelijks drie personeelsleden voor de bemensing. Zouden brasserie inclusief winkel bij de ingang van het pand gesitueerd zijn, dan was er dagelijks maar één medewerker nodig voor de drie functies. Reken maar uit wat een besparing dit over een periode van pakweg dertig jaar oplevert.”

Afstemming tussen de zorg- en dienstverlening en het huisvestingsconcept is een essentiële voorwaarde voor duurzaam rendement.

De voorbeelden en rekensommen laten zien dat het lef, om bestaande ideeën over noodzakelijke voorzieningen of woonvormen los te laten, loont. Kies niet als vanzelfsprekend voor groepswonen zonder de personele consequenties in te calculeren. En zonder na te denken over oplossingen die het vastgoed hierbij kan bieden door bijvoorbeeld ruimten te schakelen. Plan geen voorzieningen als een winkel, restaurant of receptie zonder te berekenen wat de huurprijs van de woningen is als leegstand noodzaakt tot verhuur.

De deelnemers zijn het erover eens: Begin met de post die verreweg het grootste deel van het zorgbudget in beslag neemt; de zorgexploitatie. Benut de kansen en mogelijkheden van vastgoedoplossingen en laat noodzakelijke organisatieveranderingen vooruit of minimaal parallel lopen. Kortom, kies voor een integrale business case. Hierdoor rendeert niet alleen het vastgoed, maar zeker ook alles wat er in een gebouw gebeurt.


Van Aarle de Laat, Stam de Koning en ZorgID organiseren twee tot drie maal per jaar ronde tafelbijeenkomsten over actuele thema’s voor collega vastgoedmanagers. De bijeenkomsten vinden plaats op locatie bij een van de deelnemers. 


Esmeralda Willemsen
07-10-2015