Frisse zorggebouwen
Wim Verheul, installatie- en duurzaamheidadviseur bij bbn adviseurs, ontwikkelde de methode ‘Frisse Zorggebouwen’ die ervoor zorgt dat de kwaliteits- en duurzaamheidseisen van zorgorganisaties als beheeraspect kunnen worden opgenomen. In een serie blogs licht hij de methode toe. Deel 1: Gebruik de methode ‘Frisse zorggebouwen’ voordat het Programma van Eisen voor renovatie of nieuwbouw wordt opgesteld.
Binnenklimaat
“Waar kantoor- en schoolgebouwen duidelijke richtlijnen kennen voor een goed binnenklimaat, ontbreken deze vreemd genoeg voor zorggebouwen. De uitdaging bij het verduurzamen van zorggebouwen is het beperkte beschikbare investeringsbedrag (NHC) voor renovatie of nieuwbouw. Het investeringsbedrag is vaak onvoldoende om álle kwaliteitseisen en ambities van het zorgbestuur voor een goed binnenklimaat en voor duurzaamheid door te voeren. En dus moeten er keuzes worden gemaakt. De methode ‘Frisse zorggebouwen’ helpt de juiste keuzes te maken voordat een Programma van Eisen wordt opgesteld.”
Duurzaamheid
“De methode geeft keuze mogelijkheden van drie kwaliteitsklassen voor het binnenklimaat: acceptabel, goed, zeer goed. En drie kwaliteitsklassen voor duurzaamheid: BENG, ENG en Nul op de Meter. Het unieke van deze methode is dat de keuze mogelijkheden worden gecombineerd met geprognotiseerde investeringskosten, onderhoudskosten en energiekosten.”
Beschikbare budget
De Normatieve Huisvesting Component (NHC) is bedoeld om de kosten van vastgoed in de zorgsector te dekken. De bouwkosten zijn op dit moment wispelturig vanwege de coronapandemie en andere recente ontwikkelingen in de wereld. “Vaak kunnen daarom lang niet alle kwaliteits- en duurzame wensen worden doorgevoerd bij het beschikbare budget. Voordat er een Programma van Eisen is opgesteld gaan we in gesprek met de (zorg)opdrachtgever om te kijken waar de prioriteiten liggen om de plannen wel haalbaar te maken. Soms kan er worden bespaard door bouwkundig wel op ENG niveau te gaan zitten, maar op installaties te besparen door te kiezen voor BENG. Installaties moet je halverwege de levensduur van het gebouw gedeeltelijk vervangen vanwege de technische veroudering. Dan kan je ook op dat vervangingsmoment kiezen voor een hoger kwaliteits- en duurzaamheidsniveau.”
GOTIK + D
“Om ervoor te zorgen dat duurzame eisen daadwerkelijk in gebouwen worden doorgevoerd, moet duurzaamheid aan de beheeraspecten van de totale (her)ontwikkelingscyclus van een gebouw worden toegevoegd. GOTIK + D zeg maar. Helaas gebeurt het tegenwoordig vaak dat wanneer er een verschil zit tussen de geprognotiseerde investeringsprijs (NHC) en de aanbestedingsprijs, dat de duurzame maatregelen als eerste bezuinigingsoptie wegvallen.”
Monitoren
“Bij de methode ‘Frisse zorggebouwen’ hanteren we kostenkengetallen voor duurzame maatregelen die zijn gebaseerd op actuele aanbestedingsresultaten. Die kengetallen herijken we continu, aan de hand van de informatie die we ophalen uit aanbestedingen die we organiseren. Behalve op kosten, is het belangrijk tijdens het hele proces te blijven monitoren op het doorvoeren van duurzame maatregelen. Alleen op die manier krijgen bestuurders van zorgorganisaties het duurzame en frisse gebouw dat ze voor ogen hadden!”
Met de methode Frisse Zorggebouwen:
- Wordt het beschikbare budget op basis van NHC al voor de PvE fase beoordeeld op haalbaarheid van duurzaamheidsambities en binnenklimaatkwaliteit;
- Ontstaat er een effectief proces en besparing op haalbaarheid/PvE-fase;
- Kan je investeringskosten, duurzaamheid en binnenklimaatkwaliteit in elke ontwikkelingsfase monitoren.
Meer weten? Neem contact op met Wim Verheul: 06 - 51 85 20 14 of w.verheul@bbn.nl