De vier elementen van succesvolle zorghuisvesting

De vier elementen van succesvolle zorghuisvesting

Blog van René Middelkoop, vastgoedadviseur bij bbn

 

Bij het ontwikkelen van onze visie op zorgvastgoedconcepten, hebben we goed gekeken naar de succesvolle elementen van de projecten waarover we adviseren. Die elementen hebben we vertaald naar thema's van onze visie op zorgconceptontwikkeling; THUIS, MAAR DAN BETER. In dit blog worden de thema's toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden. 

Bartholomeus Gasthuis te Utrecht

Het Bartholomeus Gasthuis is gelegen in één van de mooiste delen van Utrecht; het Museumkwartier. De locatie kent een eeuwenlange geschiedenis en is daarmee geworteld in de wijk. Het Bartholomeus Gasthuis biedt bewoners allerlei diensten aan op het gebied van uitgaan, ontmoeten, lichaamsverzorging en geestelijk welzijn. Ook de buurt zelf heeft de bewoners van Bartholomeus veel te bieden. Museumbezoek, schouwburg of theater, winkelen, een terras pakken, ... het is allemaal mogelijk. Kenmerkend voor het Bartholomeus Gasthuis: VERBONDENHEID

Klaasje Zevenster, Amstelveen

De recent gebouwde locatie Klaasje Zevenster biedt zorg en verpleging. Het verpleeghuis is onderdeel van een groter complex. Dit moderne complex beschikt onder meer over zes huiskamers waar bewoners overdag eten en drinken, activiteiten doen en ook rust krijgen. Ook is er een aangename belevingstuin waar de huiskamers aan grenzen. De meeste mensen voelen zich het beste wanneer zij op sociaal en cultureel vlak gestimuleerd en geprikkeld worden door hun eigen omgeving. Familie, werk, vrienden en kennissen, leren, hobby’s; het geeft het gevoel dat je ertoe doet.  Bij Klaasje Zevenster wordt goed gekeken naar wat wel kan, wat vandaag kan, in het hier en nu. En zo mensen een prettige dag laten beleven. Vanuit de visie dat elk mens, ongeacht beperkingen, zoveel mogelijk  (meestal) in staat blijft eigen regie over hun leven te voeren.
Kenmerkend voor Klaasje Zevenster: ZELFSTANDIGHEID EN EIGENWAARDE

Hogeweyk Weesp

De Hogeweyk is een echte wijk met straten, pleinen, steegjes en een park. Er zijn 23 woningen, bewoond door 6 tot 7 huisgenoten met dezelfde leefstijl. Elke woning heeft een vast team van verzorgers. In de woningen wordt een volledig zelfstandige huishouding gevoerd die niets weg heeft van het leven in een traditioneel verpleeghuis. Bij een normaal leven horen ook dagelijkse bezigheden zoals zien en ruiken dat er eten gekookt wordt, de was vouwen of naar buiten gaan en boodschappen doen. De Hogeweyk is een unieke woonwijk voor mensen met dementie. Kenmerkend voor de Hogeweyk: WONEN ZOALS THUIS

Revalidatiecentrum Westhoff & Hofwijck verpleeghuis voor Jong Dementerenden Rijswijk

Het doel van Westhoff is om een modern en grootschalig revalidatiecentrum te creëren. De begane grond wordt getransformeerd tot een modern zorgplein met daaromheen behandel-, therapie- en activiteitenruimten, Slim Thuis en kantoren. Ook het fitnesscentrum wordt op de begane grond ondergebracht. De verbinding met de tuin, buitenfitness en looproute, zijn zeer belangrijk. Op de etages verblijven de cliënten: bedlegerige cliënten verblijven op de hoogste etages, de zelfstandige, mobiele cliënten op de begane grond en lagergelegen etages.

Hofwijck wordt een modern verpleeghuis met kleinschalige groepen en een gemeenschappelijk plein in een 'T-model'. Het ontwerp is afgestemd op de levensloop van (jong)dementerenden. Op de begane grond komen grotere zorgstudio's die via een entree verbinding maken met de buitenruimte.  Dit geeft cliënten een gevoel van privacy. Deze studio's zijn ook groter, zodat de bewoners familie en vrienden kunnen ontvangen. Op de etages wonen cliënten in ruime zorgstudio's met individueel sanitair en toegang tot veilige beschermde buitenruimten.

De combinatie met het naastgelegen revalidatiecentrum biedt veel flexibiliteit en uitwisselingsmogelijkheden. Kenmerkend voor Westhoff & Hofwijck: WOON- EN WERKCOMFORT

Verbondenheid, Zelfstandigheid en Eigenwaarde, Woon- en Werkcomfort en Wonen zoals thuis zijn precies de thema's  die we samen met onze opdrachtgevers en overige betrokkenen uitwerken in passende concepten voor zorghuisvesting. 

Meer weten over het ontwikkelen van een visie op zorgvastgoed? Bestel gratis het boek: 'Thuis, maar dan beter' 

 

 


Christel Witteveen
09-11-2021