De toekomst van de zorg – perspectief vanuit een junior adviseur (3/7)

De toekomst van de zorg – perspectief vanuit een junior adviseur (3/7)

Op een vrijdagochtend vind ik mezelf diep verwikkeld in een gesprek over het huidige zorgsysteem, de Verlichting, Millennials, social media en de vraag waar zorgbestuurders tegenaan lopen. Een willekeurige combinatie van onderwerpen voor de meesten. Op het moment van gesprek – waarin onder andere filosofie, historie, sociale geografie, antropologie, bestuurskunde en psychologie worden aangehaald - echter een heldere combinatie. Het vormt de basis voor de inhoud van het boek ‘Werelden achter de Zorg’, dat in mei uitkomt..

Ik sta regelmatig stil bij het feit dat ik me elke werkdag beweeg onder hoofdzakelijk hoog opgeleiden. Het voelt dan ook als een kers op de taart om onderdeel te zijn van het proces om het boek vorm te geven en door gesprek te kunnen proeven van het gedachtengoed dat onder collega’s en in de zorgwereld leeft. Een meta-analyse van de huidige uitdagingen voor zorgbestuurders, gezien vanuit een select groepje adviseurs, dat vooral wordt ingeschakeld om deze uitdagingen aan te pakken. Het voelt alsof we samen op een queeste zijn om te schilderen hoe de zorgwereld er nu en in de nabije toekomst uit zal zien.

Toekomst van de Zorg

Hoe denkt u dat de zorgwereld er in de nabije toekomst uit zal zien? Het boek ‘Werelden achter de Zorg’ laat zien hoe de zorgwereld zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en waar het naar toe gaat. Daarmee willen de auteurs overbrengen dat het kennen van een uitdaging helpt om er op de juiste manier op in te spelen. De zorgwereld van de toekomst is naar mijn idee eentje die vraagt om een actieve participatie van de zorggebruiker en heldere communicatie beide kanten op. Regie, autonomie en tegelijk expertise, gecombineerd met mandaat op het juiste moment, door de juiste persoon en met als ultiem doel het optimaliseren van de zorgbeleving en kwaliteit van leven van de patiënt. Heb ik het gevoel dat we dé zorgwereld van de toekomst kunnen schetsen? Zeker niet, maar is dat gewenst? Naar mijn idee is het vooral van belang dat we op de juiste manier om gaan met wat er nu op ons bordje ligt en wat we binnenkort kunnen verwachten. Daarom moeten we nu om leren gaan met de wereld van verlangen en onbehagen.

Stof tot nadenken

Uiteindelijk is de inhoud van het boek niet alleen relevant voor de zorgwereld maar kan het veel breder worden toegepast. De gesprekken en het gedachtengoed die in dit boek gedeeld worden zijn wat mij betreft stof tot nadenken en juist daar daagt het de lezer toe uit.

Geschreven door Margreeth Hidding

Blogreeks ‘Werelden achter de Zorg’

In een blogreeks geven we u alvast een kijkje in de nieuwe uitgave van het boekje ‘Werelden achter de Zorg’. We gaan o.a. in op vragen als ‘Wat heeft de huidige situatie nodig?’, ‘Waarom moeten zorgbestuurders tegenwoordig ONAF opereren?’ en ‘Welke vormen kan de zorgverlening anno nu aannemen?‘ .

 


Simone Swartjes
22-06-2020