Wat doet 'social distance'met de capaciteit op uw kantoor?

ProfielfotoEric Annaert 17-04-2020 442 keer bekeken 0 reacties

Natuurlijk wordt iedereen getroffen door het Corona virus. De zorgsector heeft de handen vol om de benodigde zorg te verlenen. Naast de zorglocaties zijn er ook natuurlijk de nodige kantoormeters in gebruik. Hiervoor heeft Colliers een calculator ontwikkeld. Meer info, lees het bericht verder.

Nederland bereidt zich voor op de anderhalvemetereconomie. De afstandsregels hebben een forse impact op het aantal beschikbare werkplekken op kantoor. Voor een gemiddelde werkomgeving geldt dat zes op de tien bureaus tijdelijk onbruikbaar worden. Om duidelijk inzicht te geven in de invloed van de maatregelen op de kantoorcapaciteit hebben we  de anderhalvemetercalculator ontwikkeld  https://kantoorsocialdistancing.nl.

“Het percentage werkplekken dat voorlopig niet gebruikt kan worden, verschilt per situatie’’, vertelt Harold Coenders, hoofd werkplekinnovatie. "Het is afhankelijk van de indeling van het kantoor en het aantal werkplekken dat door collega’s wordt gedeeld."

Van 80 naar 28 werkplekken
De online calculator vraagt om een aantal eenvoudige gegevens zoals de kantoorgrootte, het aantal werkplekken en de indeling van het kantoor. Met deze cijfers berekent deze tool het aantal bruikbare werkplekken en het aantal medewerkers dat veilig tegelijkertijd op het anderhalvemeterkantoor kan werken. 

Een kantoor van bijvoorbeeld 1.000 vierkante meter met 40 werkplekken in de kantoortuin en 40 plekken in afgesloten kamers, houdt maar 28 werkplekken over. Dat is een afname van 65%. Door de werkomgeving op de juiste manier aan te passen, kan het verlies worden teruggebracht naar vier.

Een rooster is noodzakelijk
De capaciteit kan worden opgehoogd door herindeling van de kantoren met vooral blokken van vier werkplekken. Deze opstelling is het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen. “Er zijn aanpassingen mogelijk waarvoor je het kantoor niet overhoop hoeft te halen. Je kunt stoelen weghalen of bureaus afplakken. Ook is plastic schermen ophangen een optie zoals nu in de supermarkt is te zien”, zegt Coenders.

Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich voorbereiden op de heropening. Dat vraagt een goede planning. Niet iedereen kan meer tegelijkertijd aanwezig zijn. Het is noodzakelijk om een rooster op te stellen waarin elk team minimaal één dag samen op kantoor kan werken. Zo krijgt elke dag een beperkt deel van de organisatie toegang tot kantoor.

De calculator helpt bedrijven om nu al inzicht te krijgen in de capaciteit die overblijft en welke aanpassingen nodig zijn om zo veel mogelijk mensen op kantoor te kunnen laten werken.

0  reacties

Stichting Zorgvastgoed.nl  postadres Van Boshuizenstraat 12, 1083 BA Amsterdam  T 020-2101450  E info@zorgvastgoed.nl 

management en bestuur         privacy statement

Cookie-instellingen