Van doorn in het oog tot succesvol voorbeeld: de tijdelijke exploitatie van de olmenhof

Van doorn in het oog tot succesvol voorbeeld: de tijdelijke exploitatie van de olmenhof


Wat te doen als zorgvastgoed leeg komt te staan, maar de locatie zelf nog te waardevol is om van de hand te doen? Woonzorg Nederland kwam voor deze vraag te staan. Een vraag die leidde tot een bijzondere en lucratieve oplossing.

Het vraagstuk van De Olmenhof

Bijna een jaar stond het leeg: voormalig verzorgingstehuis De Olmenhof in Amstelveen. Het verloederende gebouw was een doorn in het oog van de buurt. Maar verkopen was voor eigenaar Woonzorg geen optie. Het pand staat op een waardevolle locatie en er zijn mogelijkheden tot herontwikkeling.

Hoe kon het pand het best worden ingevuld om de locatie te behouden, maar ook tegemoet te komen aan de sociaalmaatschappelijke doelstellingen van de organisatie? Hoe kon zij zorgen dat het pand geen afbraak meer zou doen aan de buurt, maar de omgeving juist weer zou laten opbloeien? Woonzorg Nederland klopte aan bij leegstandbeheerder Camelot Europe voor een advies. Het antwoord werd al snel duidelijk: tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet.

Tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet

Verhuur op basis van de leegstandwet is een legale constructie, die het mogelijk maakt voor vastgoedbezitters om hun panden tijdelijk te verhuren, tot een periode van maximaal tien jaar. Huurders krijgen hierbij niet dezelfde huurbescherming als bij reguliere huur. Dit maakt dat de eigenaar van het vastgoed het snel weer tot zijn eigen beschikking krijgt wanneer dit nodig is. Tegelijkertijd haalt hij rendement uit de huur – hij mag daar zelf de hoogte van bepalen.

In Amstelveen is veel woningschaarste. Onder jongeren en studenten, maar ook doelgroepen zoals spoedzoekers. Deze mensen, die bijvoorbeeld in een scheiding liggen of om andere reden per direct hun huis moeten verlaten, zijn met spoed op zoek naar een nieuwe woning. Het transformeren van De Olmenhof is een grote toevoeging aan het woningaanbod in Amstelveen. Het project is dus niet alleen van waarde voor Woonzorg zelf, maar dient ook het sociaalmaatschappelijk belang. Een win-win situatie.

Wat gebeurt er tijdens een transformatie?

De Olmenhof kon niet direct in gebruik genomen worden voor tijdelijke verhuur. Eerst waren er nog vergunningen aan te vragen, moest het pand opgeknapt worden, en werden er huurders geselecteerd. Allemaal zaken die Camelot overnam van Woonzorg. De leegstandbeheerder nam (en neemt nog steeds) het complete beheer op zich. Een greep uit wat Camelot heeft uitgevoerd:

  • Het contact met de gemeente voor het regelen van de juiste vergunningen.
  • Het controleren van de (brand)veiligheid van het pand en de aanpassingen maken om het aan de meest recente veiligheidsstandaard te laten voldoen.
  • De bestaande zorgflats geschikt maken voor zelfstandige bewoning.
  • De technische voorzieningen waar nodig vernieuwen of aanpassen.

Het pand was nog in redelijke staat en al deze maatregelen konden snel worden uitgevoerd. Het hele proces van transformatie nam zo’n drie maanden in beslag. In deze tijd werden er 88 zelfstandige en 7 onzelfstandige woonruimtes gerealiseerd. Daarnaast kwamen er enkele gemeenschappelijke ruimtes in het pand.

Ontzorging tijdens de beheerperiode

Na het transformeren houdt de rol van een beheerder niet op. Juist niet! Dan komen namelijk de huurders, en ook dat moet in goede banen geleid worden. De taken die Camelot op zich heeft genomen voor Woonzorg zijn onder andere:

  • Het werven en selecteren van geschikte huurders.
  • Contracten opstellen.
  • Bezichtigingen organiseren.
  • Sleuteloverdracht.
  • Huurdersvragen beantwoorden.
  • Storingen en calamiteiten oplossen.
  • Huren innen.
  • Kwaliteitsbewaking.

Met behoud van locatie

Van doorn in het oog van de buurt, transformeerde De Olmenhof tot een levendig wooncomplex op een plek waar woonruimte schaars is. En dat niet alleen: eigenaar Woonzorg behield een waardevolle positie voor toekomstige ontwikkelingen, terwijl zij zich bezint op wat de nieuwe bestemming ervan gaat worden. Zonder dat het pand in de tussentijd verloedert of gekraakt wordt. Ook creeëert zij rendement met een locatie die voorheen alleen maar kosten met zich meebracht.

Kan tijdelijke exploitatie voor alle betrokken partijen voordelig zijn? Jazeker! De transformatie van De Olmenhof dient hier als een succesvol voorbeeld van.


Aziza el Messaoudi
08-12-2020