Partnership dé succesformule voor het ontwikkelen van innovatief zorgvastgoed

Partnership dé succesformule voor het ontwikkelen van innovatief zorgvastgoed


Op 15 september jl. heeft Vitaal ZorgVast (partner ZorgVastgoed.nl) samen met zorgaanbieder Viattence uit Heerde een bijeenkomst georganiseerd voor de professionals van ZorgVastgoed.nl. met als thema “partnership dé succesformule voor het ontwikkelen van innovatief zorgvastgoed”.

Op een deel van het terrein waar nu het huidige verpleeghuis Wendhorst in Heerde staat, zullen zorgwoningen voor 96 bewoners van Viattence worden gerealiseerd. Het overige deel is door Viattence verkocht. Hier zullen circa 50 woningen voor de particuliere markt worden gebouwd. De betrokken partijen bij de ontwikkeling van de zorgappartementen zijn: zorgaanbieder Viattence, architectenbureau Van Veen Architecten, belegger Apollo Zorgvastgoed, ontwikkelaar Vitaal ZorgVast en BAM.

Lars Drijvers van Vitaal ZorgVast: “De deelnemers waren heel erg nieuwsgierig naar de visie van de zorginstelling, de alternatieve aanwendbaarheid van de panden en hoe we het een en ander hebben georganiseerd om deze ontwikkeling mogelijk te maken. Men was onder de indruk van de duidelijke visie, de heldere uitgangspunten en de bereidheid om vanaf het begin onderling samen te werken. De bestaande koudwatervrees naar beleggers en ontwikkelaars konden we wegnemen. Ondernemers in de zorg weten elkaar steeds beter te vinden, was de algemene conclusie. Dit partnership is hiervan een goed voorbeeld.”

Lars Drijvers is als ontwikkelaar bij Vitaal ZorgVast enthousiast over het partnership. “We zijn voor een lange tijd een relatie aangegaan voor de ontwikkeling, financiering, realisatie èn het onderhoud van de zorgwoningen. BAM Woningbouw zal de appartementen bouwen waarna Apollo Zorgvastgoed het gebouw afneemt. Viattence zal de huurder van de zorgappartementen zijn. BAM zal gedurende deze periode verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Na de oplevering blijven we gezamenlijk verantwoordelijk voor het zorgvastgoed en wel gedurende een periode van 25 jaar.

Vitaal ZorgVast is samen met zusterbedrijf AM geselecteerd voor deze ontwikkeling n.a.v. de tender die Viattence eind 2015 heeft uitgeschreven. “Viattence was vanaf het begin heel duidelijk over haar visie en randvoorwaarden voor de nieuwe huisvesting. Viattence wil de vertrouwde sfeer van thuis in de nieuwe woonvorm evenaren. Met de juiste zorg en ondersteuning denkt de zorgorganisatie dat mensen in een huiselijke sfeer zo lang mogelijk de eigen regie kunnen houden. Door de nieuwbouw krijgt Viattence de mogelijkheid om haar visie vorm te geven. Wij delen deze visie. ” aldus Lars Drijvers.

Lars Drijvers: “Als Vitaal ZorgVast zijn we de verbindende schakel tussen Viattence, BAM en Apollo Zorgvastgoed. Wij spreken de taal van de bouw, de zorg èn de financiers. Door de juiste vragen vroegtijdig te stellen, begrijpt eenieder elkaars belang beter en we houden hierdoor het tempo erin.”

In dit project nemen alle partijen vanaf het begin deel aan het ontwerpproces, waardoor alle meningen en belangen direct worden geïntegreerd. Zo is de belegger Apollo Zorgvastgoed, al bij aanvang van de tender onderdeel van het ontwikkelteam. Hierdoor is er vanaf het eerste moment gezamenlijk een balans gezocht tussen de gebruikswaarde voor Viattence gedurende de huurtermijn en de restwaarde/hergebruikswaarde voor Apollo Zorgvastgoed na afloop van de huurtermijn. Dat zie je terug in de maatvoering van het gebouw die op woningbouw is gebaseerd, de duurzaamheidskeuzes, de bouwmethodiek, maar ook slimme oplossingen met looplijnen en positionering van liften en trappenhuizen. En natuurlijk ook in de keuzes voor het installatieconcept en positionering van de installaties in het gebouw. Dit zorgt voor lagere levensduurkosten doordat onderhoud eenvoudiger is en er later minder transformatiekosten ontstaan.

Het mottoNet als thuis’ is meegenomen in het ontwerp en in de werkprocessen. De slaapkamers komen op de verdieping en de woonkamer en keuken op de begane grond. De zorgwoningen zijn daardoor met eenvoudige middelen, indien in de tijd gewenst, weer te transformeren naar reguliere woningen. Door het toepassen van slimme technieken, maar vooral ook door te handelen zoals dat thuis ook gebeurd zal een andere leefomgeving ontstaan. Geen instituut, maar een thuis. Het aanpassen van de woningen aan de herinneringen van de bewoners hoort hier ook bij. Van de keuze van het rolletje behang tot het materiaal van de lichtknop, alles wordt onder de loep genomen. Er is aandacht voor goede voeding, het belang van beweging en vooral voor dat wat mensen zelf nog kunnen. Een voortzetting van de vroegere thuissituatie met inzet van mantelzorgers en vrijwilligers. Dit betekent ook een andere rol voor het personeel, ondersteund door het gebruik van de techniek vanuit ICT/domotica.

Wat maakt het dat het goed gaat? Jeroen Kingma, directeur Vitaal ZorgVast zegt hierover: “Er zijn van tevoren duidelijke afspraken gemaakt met een heldere organisatiestructuur en een transparant verdienmodel. Door het uitspreken van vertrouwen in elkaar en respect hebben voor een ieders afzonderlijke belangen ontstaat een unieke samenwerking met een gezamenlijk doel: de beste zorg en leefomgeving voor mensen met een verminderde regie op een prettige en veilige locatie.”

Meer weten? Voor meer informatie over dit project of wilt u weten wat Vitaal ZorgVast voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Lars Drijvers : M 06 30 73 73 69 |E lars.drijvers@vitaalzorgvast.nl

 

     


Lars Drijvers
10-10-2016