Bbn adviseurs verwacht aanhoudende stijging bouwkosten
bbn adviseurs adviseert rekening te houden met een verdere stijging van de bouwkosten in 2022 van + 3% tot 6% voor de periode Q4 2021 – Q4 2022.
In 2021 zijn de materiaalprijzen en energiekosten fors gestegen. Deze stijgende kosten hebben direct invloed op de totale bouwkosten. Gezien deze marktontwikkelingen adviseert bbn ook voor 2022 rekening te houden met een relatief hoge stijging van de bouwkosten. Op middellange termijn voorzien we een gematigde stijging van de bouwkosten:
• periode Q4 2021 – Q4 2022: + 3,0% tot 6,0% per jaar
• periode na Q4 2022: + 2,0% tot 3,0% per jaar
Daarmee verwachten we een prijsstijging die hoger ligt dan de BDB-index, zowel op basis van structurele factoren als op basis van conjuncturele factoren.
Wat bepaalt de prijsontwikkeling van bouwkosten?
De prijsontwikkeling van bouwkosten wordt bepaald door structurele en conjuncturele factoren. Tot de structurele factoren behoren onder meer de stijgingen in materiaalkosten en arbeid. Tot de conjuncturele factoren behoren alle factoren die tijdelijk van invloed zijn op de bouwkosten. Vraag en aanbod op de (onder)aannemersmarkt speelt hier een belangrijke rol.
Verwachting structurele factoren
Tot Q4 2022 houden we rekening met relatief hoge prijsstijgingen door de stijging van zowel loonkosten als materiaalkosten. In de CAO Bouw & Infra is een loonstijging van 3,0% per 1 januari 2022 overeengekomen. Bij de materiaalkosten hebben we het afgelopen jaar grote prijsstijgingen gezien bij voornamelijk hout en staal. We verwachten dat deze stijgingen, mede door de hogere gas- en energieprijzen, voortzetten bij bouwmaterialen die veel energie kosten om te produceren. Dit betekent dat we voor materialen als baksteen, aluminium en staal voorlopig een prijsstijging voorzien. Voor aluminium geven leveranciers bijvoorbeeld al prijsverhogingen af van 10 tot 20%. We verwachten dat deze prijsstijgingen van tijdelijke aard zijn en rekenen ze daarom voorlopig alleen mee in de verwachte prijsontwikkeling voor het komende jaar. Vanaf Q4 2022 verwachten we dat de stijging afvlakt naar het langjarig gemiddelde van 2,0 tot 3,0% per jaar).
Verwachting conjuncturele factoren
In 2021was er sprake van krapte op de aannemersmarkt. We verwachten dat deze krapte nog minstens een jaar aanhoudt gezien de orderportefeuille van aannemers op dit moment: 12,5 maanden voor woningbouw en 10,1 maanden voor utiliteitsbouw. Dit is ruim boven de 20-jaars gemiddelden van respectievelijk 8,6 en 7,5 maanden.
De noodzaak bij aannemers om nieuwe projecten te verwerven is het komende jaar naar verwachting relatief laag. Gezien de lage werkloosheid verwachten we niet dat de capaciteit van aannemers op korte termijn uitbreidt. Ondertussen blijft de vraag naar bouwcapaciteit onverminderd hoog in Nederland, onder meer vanwege de grote woningbouwopgave. Bij de aanbesteding van grote en complexe projecten verminderd het aantal aanmeldingen van grote aannemers aanzienlijk. Dit probleem zien we in mindere mate terug bij kleine- en middelgrote projecten.
Voor het komende jaar (van Q4 2021 tot Q4 2022) adviseren wij om bij bouwprojecten rekening te houden met een stijging van de bouwkosten van 3,0 tot 6,0%. Vanaf Q4 2022 houden we rekening met prijsstijgingen van 2,0 tot 3,0% per jaar. Blijven de energielasten structureel hoog, dan vertaalt zich dat ook voor 2023 in een hoger indexcijfer.
Deze visie op de ontwikkeling van de bouwkosten werd opgesteld door mijn collega Jomai Groen - bbn adviseurs