Tu/e ontwikkelt een nieuwe oplossing voor zelfstandig wonen: de ‘empathische woning’

Tu/e ontwikkelt een nieuwe oplossing voor zelfstandig wonen: de ‘empathische woning’


TU/e ontwikkelt een nieuwe oplossing voor zelfstandig wonen: de ‘empathische woning’ Drie woonzorgcentra vormen living labs voor het wonen in 2040 De toenemende vergrijzing en de behoefte van en noodzaak om ouderen langer thuis te laten wonen vereisen nieuwe woonomgevingen die senioren hierin kunnen

Empathische woning

“Een woning moet meer bieden dan een dak boven je hoofd, zeker voor senioren” zegt Mohammadi, “we werken aan het ontwikkelen van nieuwe woonvormen die positief bijdragen aan het welzijn van de senior. Wat als het huis deels taken van de mantelzorger over kan nemen? De woning zèlf als hulpmiddel, stimulans en ook als ‘medicijn’. Een empathische woning, die jou “kent”, meevoelt en regeert op je behoeften en zorgt dat je bijvoorbeeld voldoende beweegt, je verzorging op maat biedt en zo bijdraagt aan behoud van je gezondheid.

Woning in 2040

In unieke samenwerking met drie vooruitstrevende woonzorgorganisaties gaat Mohammadi haar visie en een aantal elementen uit het daar ontwikkelde concept van de empathische woning in de praktijk toepassen. Het gaat om de Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen (regio Eindhoven), Woningstichting Domus (Roermond) en St. Jozefoord (’s Hertogenbosch). De drie locaties vormen ‘living labs’ waarbij direct het effect van bepaalde slimme innovaties onderzocht kan worden.

Eetbare wand

Een voorbeeld van een slimme innovatie is de eetbare wand, waarvan een prototype tijdens de laatste Dutch Design Week in Eindhoven werd gepresenteerd. De wand is feitelijk een verticale binnentuin, waarbij bakjes met planten of kruiden met behulp van een klassieke en herkenbare hendel op de gewenste hoogte gebracht kunnen worden. Het is “een stimulans voor beweging” legt Mohammadi uit. Senioren hoeven niet meer moeizaam te bukken of op een trapladder te klimmen om op prettige wijze te kunnen tuinieren. Andere voorbeelden zijn een slimme vloer die waarschuwt als iemand dreigt te vallen of een begeleidend lichtspoor op muur en vloer om dagelijkse activiteiten te ondersteunen of stimuleren.

Mini-symposium

Op maandag 13 maart is het officiële startmoment van deze drie livinglabs waarbij de drie organisaties en TU/e een overeenkomst tekenen. Ter gelegenheid hiervan vindt een mini-symposium plaats op de campus van de TU/e met als titel: ‘Het nieuwe wonen: op weg naar een slimme woonzorgomgeving’. Dit symposium vindt plaats in de Zwarte Doos en duurt van 13.30 – 18.00 uur.
Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Pers is welkom bij het mini-symposium.
U kunt zich hiervoor aanmelden bij Monique van Gaalen n.m.v.gaalen@tue.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
prof.dr.ir. Masi Mohammadi (m.mohammadi@tue.nl / 06-14454655) of met TU/e-persvoorlichter Barry van der Meer (b.v.d.meer@tue.nl / 06-2878 3207). 


Gerard Thaens
10-03-2017